Kevät Bulgariassa

Kevät on Bulgariassa värikäs ja lämmin. Satunnaisia sadekuuroja ja puolipilvisiä päiviä mahtuu mukaan, tottakai, mutta yleisesti ottaen taivas on sininen ja aurinko paistaa. Puut kukkivat ja alkavat vihertää huhtikuussa, lämpötilat keikkuvat +20 celsiuksen tuntumassa, sisämaassa jopa kymmenen astetta tätä korkeammalla. Niille, jotka eivät pidä helteisen kuumasta kesästä, on kevät todella otollista aikaa vierailla Bulgariassa. Norwegian lentää suoraan Helsingistä rantakaupunkeihin, Burgasiin ja Varnaan, jo maaliskuun lopusta alkaen, näistä kaupungeista on kätevä matkustaa esimerkiksi Plovdiviin, jos haluaa yhdistää kaksi täysin erilaista kohdetta samaan reissuun. Plovdivista lisää tässä blogikirjoituksessa.

Pienemmät rantakohteet, kuten Nessebar ja Sozopol avaavat turistikauden toden teolla vasta ilmojen kunnolla lämmettyä, huhti-toukokuussa. Kävijämäärät ovat tällöin vielä vähäiset, verrattuna kiireisimpään kauteen, joten lomailijat pääsevät nauttimaan vähän rauhallisemmasta rantakyläelämästä.

Nessebar keväällä

Nessebar keväällä

Baba Marta – tästä tiedät että on kevät!

Bulgariassa kevättä juhlitaan 1.3. alkaen. Tätä päivää sanotaan Baba Marta-päiväksi. Baba Marta on suuri tapahtuma, kaikki ystävät ja tuttavat antavat toisilleen martenitsa-nauhoja, joita kannetaan ranteessa kunnes kantaja näkee kevään ensimmäisen haikaran, pääskyn tai kukkivan puun. Tapana on, että nauha otetaan ranteesta ja ripustetaan lähimmän puun oksalle. Niinpä näitä punavalkoisia koristuksia voikin nähdä lähes missä tahansa Bulgariassa kulkiessaan. Kansanperinnetarinan mukaan Baba Marta on hieman äkäinen vanha rouva, jonka mielialat muuttuvat äkkipikaisesti – siitä johtuvat siis sään yhtäkkiset vaihtelut keväisin!

Martenitsa-nauhoja kukkivassa puussa

Martenitsa-nauhoja kukkivassa puussa

Haikaroita Burgasin taivaalla

Haikaroita Burgasin taivaalla

Kevään kasvikset

Ruokakaupassa ja toreilla kävijää hemmotellaan keväällä edullisilla vihanneksilla jo hyvissä ajoin huhti-toukokuussa. Ensimmäisenä ilmestyvät kevätsipuliniput ja nokkoset. Kadunvarressa myyntipistettä pitävät bulgarialaismummot myyvät isoja nokkospusseja 1-2 levan hintaan. Valtavan kokoisia ja mehukkaita mansikoita saapuu kauppoihin huhtikuun aikana. Tänä vuonna kreikkalaiset mansikat maksoivat huhtikuun lopulla kaupassa kuin kaupassa 2€ / kg ja esimerkiksi Happy Bar- ravintoloissa on kokonaan erillinen mansikkamenu. Listalta löytyy runsaasti erilaisia mansikkaisia juomia ja jälkiruokia.

Happy Bar&Grill- ravintolan raikas mansikkajäätee

Happy Bar&Grill- ravintolan raikas mansikkajäätee

Kevään ensimmäiset mansikat

Kevään ensimmäiset mansikat

Kukkaloistoa

Kevät on todellista kukkaloistoa Bulgariassa. Erilaiset hedelmäpuut kukkivat monissa väreissä, vaikka lehvistö on vielä vasta aluillaan. Omat suosikkini ovat magnolia, kirsikka ja hauskasti suoraan rungosta kukkia puskeva juudaksenpuu. Keväällä kukkivat tietysti myös tulppaanit, sekä pienet ja herkät niittykukat. Myös ensimmäiset pienet ruusut kukkivat jo aikaisin keväällä.

Keltaisia pikkuruusuja

Keltaisia pikkuruusuja

Tulppaaneja kukinnan loppuvaiheessa - kevät 2018

Tulppaaneja kukinnan loppuvaiheessa – kevät 2018

Kukkiva Juudaksenpuu kevät

Kukkiva Juudaksenpuu

Juudaksenpuun kukat lähikuvassa kevät

Juudaksenpuun kukat lähikuvassa

Kevät kukka

Kevään ensimmäiset kukat

Kukkiva puu - kevät Bulgariassa

Bulgarian kevät on täynnä kukkivia puita

Oletko käynyt Bulgariassa keväällä? Kirjoita kommentteihin mitä tykkäsit! Muista myös seurata Instagram-tiliäni.

Jaa tämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.