Aquae Calidae – Thermopolis

Aquae Calidae, pieni nähtävyys lähellä Burgasia,  on lyhyen päiväretken arvoinen paikka. Pysähdytäänpä hetkeksi kohteen nimen äärelle: olen nähnyt ainakin viisi eri kirjoitusasua. Mitään käsitystä minulla ei ole siitä, mikä on täysin oikea, mutta valitsin käyttööni kohteen nettisivuilta löytämäni version. Alueen ydin ovat kuumat vesilähteet, joiden ympärille on jo antiikin Kreikan aikaan rakentunut asuinalue. Paikkaa on kutsuttu historian saatossa myös nimellä Thermopolis. Alueen eri vaiheista on kerrottu infotauluissa arkeologisen kaivauksen läheisyydessä. Info löytyy myös englanniksi.

Aquae Calidae infotaulut

Kohteen historiasta kerrotaan infotauluissa. Taustalla arkeologinen kaivaus jossa työt jatkuvat edelleen.

Aquae Calidae-alueella on kahvila, ravintola, pieni näytöshalli, jonka yhteydessä on myös museoesineitä, sekä arkeologinen kaivausalue. Alueella tehdään siis edelleen kaivauksia. Osa kaivauksesta on nähtävissä suoraan kävijöiden jalkojen alla: läpinäkyvä tasanne, joka vie näytöshalliin, on nimittäin laitettu suoraan kaivauksen päälle.

Lyhyen kävelymatkan päässä Aquae Calidaesta sijaitsee jättimäinen Mineralni Bani-puisto, jossa voi käydä samalla reissulla piknikillä. Puisto koostuu isosta lasten leikkialueesta kiipelytelineineen ja suuresta puiden suojaamasta puistoalueesta, jonne voi levittää piknikviltin. Puistosta löytyy jonkin verran myös penkkejä ja pöytiä.

Näytöshallissa pyörii animaatioesitys, joka fiktiivisen tarinan keinoin kertoo alueen historiasta. Kävijöille annetaan ovella pienet headsetit, joilla tarinaa kuunnellaan. Nauhoite löytyy myös englanniksi. Kuumana päivänä näytöshalli on mukavan viileä. Tässä kohteessa saa vietettyä parisen tuntia aikaa, riippuu siitä maistuuko lounas paikan päällä, menetkö samalla reissulla puistoon piknikille,  vai käväisetkö vain katsomassa varsinaisen kohteen.

Vinkki: Burgasin läntiseltä bussiasemalta pääsee tänne bussilla numero 3.

Arkeologinen kaivaus

Arkeologinen kaivaus

Mineraalipitoista lähdevettä suoraan hanasta

Mineraalipitoista lähdevettä suoraan hanasta

Museoesineitä

Museoesineitä

Mineraalivesihanat

Mineraalivesihanat

Aquae Calidae-nähtävyyden kahvilarakennus

Aquae Calidae-nähtävyyden yhteydessä oleva kahvilarakennus

Aquae Calidae näytöshalli sisältä

Aquae Calidae näytöshalli sisältä

Aquae Calidae Mehana Domino - ravintolan shopska ja airiyan-juoma

Mehana Domino – ravintolan shopska ja airiyan-juoma

Jaa tämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.